Centrum

Grote markt

De Grote Markt van Ieper is na die van Sint-Niklaas de grootste van Vlaanderen. Op de Ieperse markt bevinden er zich tal van historische gebouwen zoals de Lakenhalle. Het is er leuk vertoeven in de gezellige cafés en restaurants, vooral bij warm weer op de vele terrasjes.

In de verschillende winkeltjes kan je er pralines en andere streekproducten kopen.

De Lakenhalle

De imposante Lakenhalle is de blikvanger van het historische centrum. Het oorspronkelijke gebouw dateert van 1304. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het gebouw praktisch volledig vernield.

De Lankenhalle werd in haar oorspronkelijke vorm gerecontrueerd. Het gebouw diende vooral als verkoop- en opslagplaats van laken aan de waterweg, de Ieperlee. Op de eerste verdieping van de Lakenhalle bevindt zich het In Flanders Fields Museum. De torenspits die uitrijst in het midden van de lakenhalle is het Belfort. Van hieruit vindt het ‘kattenwerpen’ plaats.

Het Belfort is te beklimmen in combinatie met een bezoek aan het In Flanders Fields Museum.

Sint-Maartenskathedraal

Na de Tweede Wereldoorlog is deze oude bisschopskerk in gotische stijl heropgebouwd. In de kerk bevindt zich het graf van Graaf Robrecht van Bethune, de ‘Leeuw van Vlaanderen’.