WO I

Last post

Elke avond stipt om 20u weergalmen de klaroeners van de “Last Post” onder de imposante gewelven van de Menenpoort. Dit wordt al gedaan sinds 1928 met enige onderbreking tijdens de bezetting van Ieper door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog.

De Menenpoort is een gedenkteken in de vorm van een Romeinse triomfboog. Op dit gedenkteken zijn 54.896 namen gegraveerd van vermiste Britse soldaten. Dit zijn de namen van het begin van de oorlog tot 15 augustus 1917. De 34.957 vermisten vanaf 16 augustus 1917 tot het einde van de oorlog, staan vermeld op panelen van Tyne Cot Cemetery in Passendale. Tijdens de Eerste Wereldoorlog stond er op de plaats van de Menenpoort een Middeleeuwse poort.

Langs deze poort marcheerden de Britse troepen naar het front om de “Ypres Salient” (de Ieperboog) te verdedigen. De Menenpoort vertegenwoordigt het offer en het lijden, maar ook de solidariteit, het plichtsbewustzijn en de heldhaftigheid van de soldaten die aan de strijd deelnamen.

In Flanders Fields Museum

In Flanders Fields Museum neemt je mee naar de gruwel van den Grooten Oorlog. Zowel jong en oud wordt geconfronteerd met leven en dood in de Ieperse frontstreek 100 jaar geleden.

Het volledig vernieuwd museum met pakkende videoprojecties, unieke geluidsfragmenten en de meest moderne multimediatoepassingen dompelt je onder in het leven aan het front.