Vestingen

Vestingen

De Ieperse Vestingen zijn de best bewaarde van ons land. Ze zijn gebouwd in 1390 ter bescherming van de burgers van de welvarende stad.
Rond 1680 werden de Vestingen verbouwd door Vauban, de grote Franse ingenieur van Lodewijk XIV, tot een enorm complex. Ieper was namelijk de buffer die vele botsingen tussen Europese vorstenhuizen moest incasseren. Goede verdedigingsmuren waren dus cruciaal.

De bewaarde vestingsbouwwerken worden nu verbonden door een mooi wandelpad. De Vestingroute start aan het onthaalcentrum de Kazematten.

De kazematten

De Kazematten dateren van het jaar 1685. Ze zijn gebouwd volgens de plannen van Vauban. Door de jaren heen hebben deze ruimtes of ‘souterrains’ heel wat functies gekregen. Oorspronkelijk dienden ze eeuwenlang als krijgsbakkerij. Deze bomvrije ruimtes werden in de Eerste Wereldoorlog door de Britse troepen gebruikt al hoofdkwartier, verblijfplaats en drukkerij.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren de Kazematten belangrijke schuilplaatsen voor de Ieperse bevolking. Nu zijn een deel van de Kazematten volledig gerestaureerd en open voor publiek.

De stadsbrouwerij

Sinds april 2014 huist er een nieuwe stadbrouwerij in één van de zalen. Deze brouwerij is een initiatief van de brouwerij Sint Bernardus uit Watou. Er worden 2 bieren gebrouwen Wipers Times en Grotten Santé. De naam Wipers Times is afkomstig van een Brits soldatenkrantje, dat in de Kazematten van 1916 tot 1918 gedrukt werd.

Grotten Santé komt van het voormalige grottenbier die voortaan in de Kazematten zal rijpen. Het proeven meer dan waard! In één van de andere zalen bevind zich een stijlvolle brasserie waar u kan genieten van een lekkere hap met een streekbiertje. Twee andere zalen werden ingericht als interpretatiecentrum ‘Tien eeuwen Ieperse Vestingen’.